AKUT UPPROP TILL ALLA BUDDHISTER!VÅRA INSATSER BEHÖVS NU! - 6 oktober 2015


Ingen av oss har kunnat undgå de mycket omskakande rapporter och bilder från flyktingar som i desperation och under förfärliga omständigheter flyr sina hemländer. Nu har många av dem anlänt till Sverige och flyktingströmmen har inte avstannat än. Sveriges buddhistiska samarbetsråd (SBS) har blivit tillfrågat av Migrationsverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap vad vi buddhister och andra frivilligorganisationer kan hjälpa till med i denna allvarliga krissituation

Det finns ett stort behov av:

Praktiskt stöd vid boende

Medmänniskor på plats

Informationsspridare på plats

Förutom att skänka pengar behövs praktiskt och socialt stöd. Som medmänniska kan man under ledning av de platsansvariga bistå flyktingarna på olika samlingsplatser i regionen där vi bor. Det behövs t.ex. hjälp vid matdistribution, inventering av sängplatser, skruva ihop sängar. Det kan också handla om närvaro där människor anländer, hjälp med förnödenheter, informera om vilken buss/tåg man ska resa vidare med för att komma till olika boenden, andra landsdelar etc.

DÄRFÖR EN AKUT UPPROP TILL ER ALLA! VÅRA INSATSER BEHÖVS NU!

Här nedan hittar du länkar med information om flyktingmottagandet och hur du själv kan kontakta platsansvariga för att hjälpa till i storstäderna t.ex. För övriga kommuner i landet hänvisar vi till deras respektive hemsidor.
Stockholm, Familjeomsorg flyktingmottagande - särskilda insatserGöteborg Frivilliga sociala insatser flyktingsituationenMed anledning av flyktingsituationen i MalmöFlyktingsituationen i Luleå och vad du kan göraKrisinformation - regeringens samarabete kring flyktingsituationenVi i SBS vill gärna få er respons och uppgifter om du eller andra personer från er buddhistiska gemenskap kan bidra med någon insats. All hjälp behövs, både i stort och smått. Vi ber er sända mejlet vidare till övriga medlemmar.

Vid frågor, eller om ni behöver stöd kan ni mejla följande SBS kontaktpersoner i olika delar av Sverige:

Stockholm/Svealand: Trudy Fredriksson, trudy@buddhism-sbs.se

Göteborg/Götaland: Katja Panova, katja@buddhism-sbs.se

Malmö/Skåne: Leif Magnusson, leif.magnusson@buddhism.se

Luleå/Norrland: Eva-Marie Svensson, eva.marie.svensson@gmail.com

Meddela oss också vad ni gör så vi kan rapportera på nationell nivå vad buddhister bidrar med.

Vi räknar med ert stöd!

För Sveriges Buddhistiska Samarbetsråds styrelse

Trudy Fredriksson, ordförande

www.buddhism-sbs.se


Akut upprop till alla buddhister i flyktingkrisen kan laddas ner i PDF-format nedan


AKUT UPPROP TILL ALLA BUDDHISTER! VÅRA INSATSER BEHÖVS NU


PS! Se bifogat Europeiska Buddhistiska Unionens upprop och bild samt länken nedan:Link - Buddhists in Europe on the refugee crisisEn medkännande reaktion på Europas flyktingkris

Ett uttalande från Europeiska Buddhistiska Unionens 40:e årsstämma

Berlin, 24 till 27 september 2015Deltagarna på Europeiska Buddhistiska Unionens 40:e årsmöte i Berlin, uppmanar alla europeiska länders regeringar och befolkning att visa medkänsla och generositet gentemot alla människor som fördrivits på grund av krig och som nu söker skydd i Europa från våldet.

Som buddhister från många olika riktningar och länder i Europa, anser vi att kärleksfull vänlighet, medkänsla och generositet är de främsta värdena i livet samt frihet från rädsla. Dessa värden delar vi med människor av annan trostillhörighet, liksom med personer av sekulär livsåskådning.

Genom att se vår grundläggande samhörighet med alla varelser, ser vi att de "flyktingar", "invandrare" och "asylsökande" som nu strömmar till Europa, är människor som vi själva. Människor som i desperation söker ävgar för att lindra lidandet i längtan efter lycka.

Oavsett deras etniska tillhörighet eller religion, må dessa människor finna öppna gränser och en fristad i Europa.

Må alla varelser finna lycka och orsaker till lycka.

Må de vara fria från lidande och från orsaker till lidande.


Undertecknat

Jamie Cresswell, ordförande

Europeiska Buddhistiska Unionen

För mötesdeltagarna från medlemsorganisationerna

27 september 2015

president@e-b-u.org

www.europeanbuddhism.org


Nedan är en länk till PDF-fil av EBU uttalandet:

En medkännande reaktion på Europas flyktingkris
EBU GM 2015.jpg

Gruppbild, EBU Årsmöte 2015